Dünya'da en çok kullanıcısı bulunan 7. sosyal medya platformunun TikTok olduğunu biliyor musunuz? Hızla artan aktif kullanıcı sayısı ile yükselmeye devam ediyor. Öyle ki 150'den fazla ülke bu uygulamayı kullanıyor. Rakip uygulamalar ile yarışmaya devam ediyor. Peki bu rakip uygulamalardan farklı olabilmek için ne yapılması gerekirdi? Yeni bir kazanç kapısı mı? Reklam şansı mı? Nedir bu sosyal medya uygulamasını hızlıca büyüten... Kullanıcıya farklı bir kapı açmalı.
Dünya'da hızla büyüyen video paylaşım uygulaması olan TikTok'un bir farklılığa ihtiyacı vardı. Peki ne olabilirdi bu farklılık? Canlı yayın açan fenomen ile izleyici arasında iletişim artsın, bir de üstüne hediye arayıcılığıyla para birimi eklensin. İşte tam da aranan özellik değil mi?
TikTok para birimi olarak kullanılan jeton ile izleyici, fenomene desteğini gösterebilir. Her jeton farklı bir ücret karşılığında hediyeye tekabül ediyor. Bu sanal hediyeler ile ödüllendirme ve favorilerini gösterme şansını elde etmiş oluyorlar. Farklı gözle bakmak gerekirse peki? Neden göndeririz yahu bu hediyeleri...
Tiktok ile Gelir Elde Etme
Biliyoruz ki, 21. yy tüketim çılgınlığı olarak tabir edilir. Tüketim her yerde. Fakat bu sadece rasyonel bir tüketim olmaktan çıkmış durumda. Rasyonel olgudan, duygusal olguya dönüşen tüketim nedir peki?
Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde artan sosyal medya platformlarını düşünelim. Bu kadar kullanıcıya sahip olmalarının sebebi sadece rasyonel sebepler olabilir mi? Statü, ait olma ihtiyacı, kabul edilme, başarma, sevme ve sevilme ihtiyacı... Tüm bu duygusal olgular ile dönüşüyoruz aslında. Bu tüketim alışkanlığı ve tüketici davranışında ki değişimlerin sonucu olarak da sosyal medya platformları güncellemelerde bulunuyor. Şöyle düşünelim ki tatmin olmuş müşteri (tüketici), güvendikleri ve bildikleri kişi ve kurumlara daha fazla ücret ödemekten kaçınmazlar. Tıpkı TikTok video paylaşım uygulamasında kullanılan sanal hediye jetonları gibi.
TikTok canlı yayın açan kişilerin sürekli yayın açmasının da sebebi aslında çok basittir. Kullanıcı (takipçiyi) elde tutmak. Muhtemel rakibe kaptırmamak. Hedef kitle ile iletişim ne kadar kuvvetli ise o kadar geri kazanım sağlamış olurlar. Ancak aynı durum yayıncı için de geçerlidir. Tüketiciyi (kullanıcıyı) eğlendirmeli veya ona faydalı olmalıdır. Böylelikle tüketici (kullanıcı) onu ödüllendirsin. Karşılıklı sosyal etkileşim oluşur. Ayrıca bu sanal hediye ile rakip oluşturma olduğunu da söyleyebiliriz. Takip edilen kullanıcıya gönderilen sanal hediye ile bu gerçekleşebilir.
Daha yüksek hediye gönderimi, daha çok sevgi olarak algılanabilir. Böylelikle daha çok destek, daha çok kabul edilme oluşabilir. Kullanıcılar sanal hediye gönderirken rakip haline gelebilir. İşte tam da bu davranışlar, tüketici davranışının kavramlarıdır. Daha çok tüket, daha ait hisset, daha fazla kabul edil. Evet baktığımızda sosyal medya platformlarının da tüketimin bir parçası olduğunu kabul edebiliriz.
Rasyonel ihtiyaçlar mı bizi yöneten? Duygusal ihtiyaçlar mı? Karar sizin, sevgiler...
TikTok'da canlı yayın açmak için 1000 takipçiniz olması gerekmektedir. Web sitemizden tiktok takipçi satın alabilirsiniz.