TikTok'ta Nasıl Reklam Verilir?

Tiktok 2018 yılında en çok indirilen uygulama olmuştur. Dünya genelinde 1 milyar kullanıcı sayısına ulaşan uygulama, 19 ülkede en çok indirilen ilk on uygulama arasına girmiştir. Forbes 2018 raporunun öngörüsüne göre 2020 yılının en geniş tüketici kitlesi olacağı öngörülen Z kuşağının -1995 sonrası doğan kitlenin- aktif kullanımı dolayısıyla markaların hedef kitlelerine ulaşmalarını kolaylaştıran Tiktok, yeni bir medya kanalıdır.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Tiktok uygulamasının kullanımı ve popülerliği oldukça fazladır. Tiktok Türkiye kendi influencer'larını yani fenomenlerini oluşturmaya daha şimdiden başlamıştır hatta markalarla işbirliği yapılma aşamasına dahi gelmiştir. Türkiye'de 1 yıl içerisinde 1 milyonun üzerinde takipçi sayısına ulaşan ve takipçileriyle etkileşim yaratmış olan oldukça fazla Tiktok kullanıcısı vardır. Tiktok uygulamasının 14 milyon tekil kullanıcısı bulunmaktadır. Tiktok kullanıcılarının %59'u erkek olmakla birlikte %41'i kadındır. Kullanıcılarının %24'ü 13-18, %32'si 18-24, %32'si 24-39, %12'si ise 39-55 yaşları aralığındadır.

Tiktok'ta Reklam Verme

Tiktok sponsorlu reklam firmalar için bulunmaz bir nimettir. 2019'un başında reklam verme platformunun beta sürümünü çıkaran Tiktok, Nike ve Apple Music gibi büyük markaların ürünlerini eğlenceli ve farklı reklamlarla kendini tanıtmak için kullandığı bir uygulama olmuştur. Peki Tiktok'ta reklamcı olmak için neler yapılması gerekir? 

Tiktok etkili kullanımıyla ulaşması güç kitlelere ulaşmaya yardımcı olan, benzeri olmayan formatlar ve hedef seçenekleri sunar. Tiktok sponsorlu reklam vermek her şirket için uygun olmayabilir. Tiktok henüz yenidir ve çok az reklama sahip bir uygulamadır, bu yüzden reklam vermek istediğinizde, maliyeti her reklam tipi için minimum fiyatlara sahip olmasına rağmen bu fiyatlar küçük şirketler için makul olmayan seviyelerdedir. 

Tiktok'ta reklam verme işlemi iki ana format etrafında dönmektedir:


1. Teklif Verilebilir Reklamlar (Biddable Ads)

Tiktok sponsorlu reklam verme işlemi esnasında karşılaşacağınız teklif verilebilir reklamlar, uygulamada bulunan reklam alanları üzerinde teklif vermenizi sağlar. Uygulamanın ana sayfasında "video reklam alanı" için teklif izni alınabilmektedir. Bunun için üç çeşit ödeme modeli vardır, bunlar: 

TBM (tıklama başı maliyet)

BGBM (bin görüntülenme başı maliyet)

GBM (görüntülenme başı maliyet)

Tiktok reklamınızı yaşa, cinsiyete ve konuma göre sınıflandırabilir, özel izleyiciler ve kara listeler oluşturabilirsiniz.

2. Bir Tiktok Hesap Yöneticisi İsteyen Format Çeşitleri

Tiktok sponsorlu reklam verirken normal video reklamların ötesinde kampanyalar da sunulmaktadır. Bu formatları kullanabilmek için yüksek bir bütçeye ve bir Tiktok Hesap Yöneticisi hesabına ihtiyaç vardır. Kampanya seçenekleri şunlardır: 

Brand Takeover: Uygulama ilk açıldığında görülen büyük reklam formatıdır. Reklam verenler için günlük satışı yapılmaktadır. Gün içerisinde sınırlı sayıda gösterilir.


Hashtag Challenge: Bu kampanyanın amacı viral olan bir genel kullanıcı içeriğini –mesela özgün bir dans, bir challenge veya başkalarını bir göreve katılması için teşvik etme- oluşturmaktır. Hashtag çalışmasının kitlelere yayılması için akıllıca davranılmalıdır. Reklamı tasarlanılan şekilde ustaca işlemeniz gerekir.


Branded Lenses: Bu reklam şekli, Instagram ve Snapchat'e benzer bir şekilde markaların kullanıcıları kendi içeriklerine dahil etmek üzere artırılmış gerçeklik filtreleri oluşturmalarına imkan tanır. Böylelikle markanızı insanlara keyifli bir şekilde tanıtmış oluyorsunuz.


Influencer Paketi: Bu reklam tipinde ise markanız ile ilgilenen bir Tiktok Influencer'ı ile anlaşarak sponsorlu bir içerik oluşturmasını talep edebilirsiniz.

TikTok izlenmelerinizi arttırmak için paketlerimizi inceleyin.