Bilgi Teknolojileri Mühendisi Nasıl Olunur?

Teknoloji Mühendisi yani Bilgi Teknolojileri Mühendisi ağ sistemleri ve internet vasıtasıyla toplanan verilerin son kullanıcıya ulaştırılmasında rol almaktadır. Teknoloji Mühendisleri meslek dalı yazılım, donanım ve ekipmanların tümünü kapsamaktadır. Teknoloji Mühendisleri yazılım uygulamalarının, bilgisayar donanımlarının ve bilgisayar tabanlı sistemlerin tümünden sorumlu olmaktadır. Bununla birlikte Teknoloji Mühendisleri işlenen bilgilerin korunması, dönüştürülmesi ve güvenli bir şekilde iletilmesi görevlerini de üstlenmektedir. Teknoloji günümüzde yaygın olarak ve her yaştan insanın kullandığı ihtiyaçlardandır. Bu durum Teknoloji Mühendislerine olan ihtiyacın ve gerekliliğin önemine işaret etmektedir.

 

Bilgi Teknolojileri Mühendisi Ne İş Yapar?

Teknoloji Mühendislerinin genel görev tanımı şu şekildedir; bilgi teknolojileri üzerine süreç geliştirmek ve iş akışının takip çizelgesini hazırlamak, bilgi teknolojileri adına risk yönetimi ve denetimi sağlamak, bilgi teknolojileri ile ilgili güncel yasal mevzuatları takip ederek bu konu hakkındaki prosedürlere hakim olmak, yazılım ve donanımların kurulumunu, güncellenmesini ve bakımını düzenli bir şekilde takip etmek ve etkinliğinden emin olmaktır.

teknoloji mühendisi

Teknoloji Mühendisi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Teknoloji Mühendisi olmak için ülkemizde düzenlenen üniversiteye giriş sınavından ilgili bölüm için yeterli puan almak ve bu bölüme yerleşmek gerekmektedir. Teknoloji Mühendisi olmak için üniversitelerin 2 yıllık veya 4 yıllık eğitimleri tamamlanmalıdır. Teknoloji Mühendisi olmak isteyen kişilerin bu alana yani teknolojiye, dijital dünyaya ve yazılıma ilgi duyması işlerinde başarılı olabilmeleri adına oldukça önemlidir.

Teknoloji Mühendisi olmak için üniversitelerin; Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği veya Bilişim Teknolojileri Mühendisliği bölümlerinden herhangi birinden mezun olmak gerekmektedir. Teknoloji Mühendisliğinden mezun olan kişiler akademik bir kariyer için yüksek lisans ve doktora ile eğitim hayatlarını devam ettirebilmektedirler.

 

Teknoloji Mühendisi Olmak İçin Gerekli Kişisel Özellikler Nelerdir?

Her meslek için belli başlı kişisel özelliklere sahip olmak o meslekte başarıyı getirmektedir. Teknoloji Mühendisi olarak başarılı bir meslek hayatı geçirmek ve toplum adına yararlı olmak için gerekli kişisel özellikler aşağıda listelenmiştir.

 

  • Sayısal alana yatkınlık,
  • Analitik düşünme becerisine sahip olmak,
  • Problem çözme yetkinliğine sahip olmak,
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  • Matematiksel işlemleri hızlıca yapabilmek,
  • Teknik ve teknoloji alanlarına hakim olmaktır.