Youtube'a Video Nasıl Yüklenir?

Youtube Nedir?

İnternetin keşfinden bu yana Youtube da dünyada tüm insanlar tarafından oldukça ilgi ile karşılanmıştır. Video izleme, kendilerine ait içerik paylaşma gibi özellikleri ile insanlar için vazgeçilmez olmuştur. Film, dizi izleyerek keyifli vakit geçirebilir ya da ders videolarını izleyerek pek çok konuyu öğrenebilirsiniz. Ayrıca Youtube, günümüzde pek çok kişinin gelir kaynağı olma vazifesini de üstlenmektedir. Kanalınızdaki takipçi sayınız ve izlenme oranına bağlı olarak çeşitli miktarlarda kazançlar elde edebilirsiniz. Telif hakkı, bu platformun en önem verdiği hususlardan birisidir. Telif hakkını kısaca özetleyecek olursak; bireylerin emek vererek oluşturdukları sanat eseri, düşünce ya da eserlerin güvence altına alınmasıdır. Televizyonda yayınlanan şovlar,  filmler, müzik besteleri, ders, makale, resim ve poster gibi ürünler telif hakları ile korunması gereken ürünlerdir. Bazı durumlarda telif haklarını ihlal etmeden kullanılması mümkün olmaktadır. Amerika'daki Telif hakkı yasasındaki 107. kısımda adil kullanım kapsamında bu konudan bahsedilmektedir. Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na göre adil kullanım için bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartlar;

  • Eser sahibi kimse o kişiden izin alınması gerekmektedir.
  • İzin alırken adil kullanıma dikkat edilmesi ve ne için kullanılacağı detaylı şekilde belirtilmelidir.
  • Youtube içerik kimliği sistemi kullanmaktadır. Bu sistem ile eserlerin orijinal sahipleri kolaylıkla belirlenmektedir.

İçerik Nasıl Yüklenir?

 

Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesi ve dijitalleşen dünyada günümüzde pek çok kişi internette içerik yükleyerek para kazanma yoluna gitmektedir. Bu kimi zaman yazı, kimi zaman fotoğraf kimi zaman da video olmaktadır. Video yükleme ise en popüler olanıdır. Bunun için en çok biline ve tercih edilen yöntem Youtube'a yüklemektir. Bunun için ilk etapta yükleyeceğiniz videoyu çekim yaptığınız kameradan bilgisayara yüklemek olacaktır. Sonrasında kanalınızın hesabına giriş yapmanız gerekmektedir. Ana sayfada en üst kısımda yer alan yükle düğmesine tıklamanız gerekmektedir.  Video dosyasını seç ve aç düğmesine tıkla sonraki aşamayı oluşturmaktadır. Eğer hesabınızı onaylattırmadıysanız yalnızca 15 dakika video yüklemesi yapabilirsiniz. Sonrasında video ile ilgili bilgileri girip gizlilik ayarlarını belirlemeniz gerekmektedir. Son aşama olarak videonuzu paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformlarını belirlemeniz gerekmektedir. (Facebook, Twitter vb.) Gelişmiş ayarları düzenledikten sonra diğer kullanıcıların videonun içeriği hakkında bilgi sahibi olabileceği küçük resim yükledikten sonra değişiklikleri kaydet sekmesine tıklamanız gerekmektedir. İçerik yükleme işini bilgisayarınızdan yapabileceğiniz gibi akıllı telefonunuz aracılığı ile de bu işi kolayca yapabilirsiniz. Videoyu cep telefonunuzdan açıp paylaş sekmesine dokunup Youtube'u seçmeniz gerekmektedir. Sonrasında videoyu açıklamanız, etiketlemeniz ve gizlilik ayarlarınızı belirlemeniz gerekmektedir. Yükle ve yayınla sekmesine tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Tüm bu aşamaları yaptıktan videoları izleyen kişilerin abone olmasını sağlamak için alt yazı eklediğinizden emin olmanız gerekmektedir. İçeriğinizi çokça izlenmesi için sade ve kolay bir başlık seçimi oldukça önemlidir. Ayrıca bir günde çok fazla video yüklememeye de dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde videolarınız görüntülenme sayaçları durdurulacağı için yalnızca birkaç tane izlenme alacaktır.